Da li vas muče bolovi u zglobovima? Osteoporoza je najčešće oboljenje zglobova. Procene su da od 45 do 70% ljudi u Srbiji starosti od 45 do 75 godina boluje od ove bolesti, dok u populaciji starijih od 75 godina taj procenat iznosi čak 80%. Od tog broja oko 375.000 čine žene. Prema najnovijim istraživanjima, taj broj će se udvostručiti u narednih 50 godina usled starenja populacije i uticaja faktora poput savremenog načina života.

Zglob – kako funkcioniše ?

Zglobovi su tačke u kojima se spajaju kosti i omogućavaju kretanje. Zbog svoje važne i kompleksne uloge, njihovo zdravlje je ključno kako bismo se kretali. Problemi sa zglobovima mogu značajno otežati kretanje ili ga u potpunosti onemogućiti i samim tim veoma uticati na kvalitet života. Na krajevima kostiju, na mestima gde se dodiruju, uočava se želatinasta konstrukcija koju nazivamo hrskavica.

Kako prepoznajemo problem ?

U početku, oštećenje hrskavice dovodi do upale zglobova. Potom dolazi i do daljih komplikacija. Dobro je znati da se ovi procesi mogu značajno usporiti i ublažiti.

Koje osobe mogu imati problema sa oštećenjem zglobova ?

Tegobe sa zglobovima su jedan od najčešćih razloga odlaska kod lekara u novije vreme, kako organizam stari, tako su problemi kompleksniji. Međutim, pogrešno je misliti da probleme sa zglobovima imaju samo starije osobe, probleme mogu imati svi. Najosetljivije grupe su one koje kod kojih je pritisak na zglobove povećan. To su osobe sa povećanim fizičkim kretanjem (sportisti pre svega) i osobe sa prekomernom telesnom težinom. Međutim, sve češće, ove tegobe se javljaju kao posledica autoimunih i drugih srodnih oboljenja.

Kako da pomognete sebi i poboljšate funkcije zglobova ?

Najbolje je ukoliko delujemo preventivno. Ukoliko pripadate rizičnom delu populacije, potrebno je odmah preduzeti odgovarajuće mere. Konkretne preporuke su:
1. Smanjenje telesne težine – višak telesne težine predstavlja veliko opterećenje za zglobove.
2. Redovno kretanje ili vežbanje – čini mišiće, ligamente i tetive gipkim i samim tim smanjuje opterećenje na zglobove.
3. Pravilna ishrana uz suplementaciju – upotreba sastojaka koji pomažu regeneraciji kostiju i zglobova i deluju protivupalno.

Preporuka proizvoda

Povezani tekstovi
O čemu treba voditi računa pri izboru i kupovini dijetetskog suplementa D3K2?

Najvažniji kriterijumi za izbor dijetetskog suplementa D3K2 navedeni su u daljem tekstu. Zaključak koji proizilazi jeste da moramo biti sigurni Pročitaj više

Osteoporoza

Jedan od najčešćih, a svakako najveći uzrok javljanja rizičnih grupa lekaru, jeste osteoporoza, odnosno osteopenia kao stanje koje predhodi osteoporozi. Pročitaj više

Оставите одговор

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*