Adekvatna briga i nega, naročito u periodu perimenopauze i u toku menopauze kada su pojačane potrebe za efikasnom pomoći kod stanja ostopenije i sprečavanje nastanka osteoporoze podrazumeva usvajanje novih životnih navika, promene svakodnevne rutine i prilagođavanje organizma na novi „režim“ rada što vrlo često može da bude jako izazovno.

Do ostopenije i osteoporoze dolazi usled hormonskih i drugih promena u organizmu u menopauzi i zato češće pogađa žene nego muškarce. Ostopenija podrazumeva smanjenu gustinu kostiju i može ali se ne mora razviti u osteoporozu. Medicina deklariše ostopeniju kao stanje ali ne i oboljenje i u tom smislu je moguće reagovati kako bi se sprečila osteoporoza. Osteoporoza je za razliku od ostopenije oboljenje koje je ozbiljno i vrlo neprijatno.

Osteoporoza podrazumeva gubitak koštane mase i poroznost kostiju koje postaju lako lomljive. Povrede i čak prelomi mogu nastati i usled manjih fizičkih napora a najčešći su prelomi kuka i podlaktice. Ova bolest je podmukla jer simptomi najčešće izostanu i ljudi je uglavnom otkriju tek kada dođe do preloma.

U nekim slučajevima se mogu razviti simptomi ali ih vrlo često i lako možemo pomešati sa artritisom, pa se uvek konsultujte sa lekarom ukoliko imate: šetajući bol u leđima koji je izražem u stajaćem položaju tela a prolazi u leđećem stanju, ukoliko imate povijeno držanje i primetite smanjenje telesne visine.

Preventivna  mera podrazumeva održavanje zdrave telesne težine i redovnu fizičku aktivnost, kao i dovoljan unos kalcijuma i vitamina D i prestanak pušenja. Efikasna pomoć uz navedene mere je OrtoCal, dijetetski proizvod namenjen očuvanju zdravlja zglobova, održavanju strukture zglobova i njihove normalne funkcije.

OrtoCal kapsule sadrže patentiran kompleks sa kalcijumom i kolagenom – CalGo® i hijaluronsku kiselinu, ekstrakt smole tamjana, đumbir, vitamine D3 i K2, minerale bakar i mangan, koji pružaju potpunu podršku koštanom matriksu.

Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više

Оставите одговор

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*