Slabost, glavobolja… ovi simptomi mogu da ukazuju na mnogo toga, ali prvi problem na koji biste trebali da pomislite je anemija zbog nedostatka gvožđa. Iako je ova anemija ponekad povezana sa nedovoljnim unosom gvožđa ili lošom apsorpcijom hranljivih materija, najčešće je uzrokovana gubitkom krvi, uključujući i obilne menstrualne periode.

Ako ste jedna od miliona žena koje doživljavaju obilan ciklus, poznat kao teško krvarenje iz materice, bez sumnje ste svesni grčeva koji to može izazvati u vašem telu. Možda to smatrate neurednom neprijatnošću – nešto što jednostavno morate da prođete svakog meseca. Međutim, poseta lekaru će vam pomoći da shvatite da li su vaše teške menstruacije i nespecifični simptomi znaci da možda imate i anemiju. Gvožđe je neophodno, jer pomaže u stvaranju supstance koja se zove hemoglobin, koja pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik po celom telu.

Ako vaše krvne ćelije nemaju dovoljno kiseonika, možete se osećati umorno i kratkog daha ili kao da vam srce lupa. To je zato što vaše srce radi jače, pokušavajući da brže pumpa krv kako bi kiseonik doveo do vaših ćelija. Ostali simptomi anemije zbog nedostatka gvožđa su: slabost, lomljivi nokti, glavobolja, vrtoglavica, bleda koža. Ali pošto ova anemija takođe može biti asimptomatska, neke žene možda neće imati nikakve simptome.

Dijagnoza i lečenje anemije zbog nedostatka gvožđa

Možda ćete morati redovno da dopunjujete rezerve gvožđem, posebno da biste nadoknadili krv izgubljenu usled obilnih menstruacija. Iako su one uobičajene – skoro 25 procenata žena ima taj problem – mnogi ne znaju da ako ga doživljavaju šest meseci ili više, može dovesti do anemije. Žene koje su veganke, na primer, imaju tendenciju da imaju nizak unos gvožđa ishranom, pa će im možda trebati dugotrajna suplementacija gvožđem.

Šta se dešava ako obilna menstruacija ostane nedijagnostikovana?

Iako neke žene mogu da vide obilne menstruacije kao ništa drugo do neprijatnost, i dalje je važno da o svojim simptomima obavestite lekara. Ponekad je ovo stanje uzrokovano neravnotežom hormona ili izraslinama u materici kao što su fibroidi, što može zahtevati lečenje. Obilne menstruacije i anemija mogu biti ozbiljni ako se ne leče. Iako to možda nisu stvari o kojima razgovarate sa svojim drugaricama tokom ručka, postoji jedno mesto gde ne bi trebalo da oklevate da razgovarate o tome — ordinacija vašeg lekara.

Izvor: www.healthywomen.org

Preporuka proizvoda

Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više

Оставите одговор

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*