Categories Imunitet

ŠEST ZANIMLJIVOSTI O IMUNITETU i zbog čega je važan RUTIN

1. Naš imuni sistem pamti svaki mikrob sa kojim se ikada borio i pobedio. To znači da ako mikrob uđe u telo po drugi put, imuni sistem ima sačuvanu „evidenciju“ koja mu omogućava da brzo prepozna i odbrani se od mikroba pre nego što ima priliku da nas zarazi.

2. Imuni sistem čine dva različita sistema: urođeni imuni sistem i adaptivni imuni sistem. Urođeni imuni sistem je komponenta sa kojom se svaka osoba rađa, a adaptivni imuni sistem je komponenta koju telo razvija nakon što je izloženo mikrobima i hemikalijama koje mikrobi oslobađaju.

3. Povišena temperatura znači da naš imuni sistem radi. Porast telesne temperature je imunološki odgovor koji imuni sistem može upotrebiti da ubije određene mikrobe i pokrene proces oporavka vašeg organizma.

4. Imuni sistem nema jednu centralizovanu lokaciju u telu kao što su srce ili mozak. Umesto toga, ćelije koje čine imuni sistem proizvode se u organima širom tela, uključujući krajnike, limfne čvorove, slezinu, koštanu srž i adenoide.

5. Da li se svakog proleća suočavate sa curenjem nosa i svrabom u očima? Ova sledeća zabavna činjenica o imunološkom sistemu može biti kriva! Alergije na hranu, alergijske reakcije na lekove i ubode insekata, anafilaksija, peludna groznica, astma, koprivnjača, dermatitis i ekcem su simptomi prekomerne aktivnosti imunog sistema.

6. Naš imuni sistem postaje slabiji kako starimo, kako tkiva imunog sistema počinju da se smanjuju, a broj belih krvnih zrnaca i aktivnost počinju da opadaju.

RUTIN

Rutin spada u grupu flavonoida i postoji u mnogim biljkama i ima mnogo farmakoloških efekata, uključujući antioksidantnu, antiinflamatornu, antibakterijsku i imunološku regulaciju. 

Studije su otkrile da rutin ima dvosmerni imunološki regulatorni efekat, koji ne samo da može da igra imunosupresivnu ulogu regulacijom citokina i signalnih puteva povezanih sa imunitetom, već ima i ulogu u poboljšanju imuniteta. Otkriveno je da rutin može izazvati značajno povećanje nivoa antitela, povećati nivo imunoglobulina i obnoviti funkcionisanje leukocita.

Dovoljno razloga da ga uvrstimo u svakodnevnu upotrebu.

Da li ste znali da naš preparat Unflu Immuno sadrži rutin ali i plod acerole koji je veoma bogat izvor vitamina C, i znatno se bolje resorbuje od sintetskih oblika ovog vitamina. Afrička muškatla, plod crne zove, kao i vitamin D3, sinergistički deluju pozitivno kod stanja umora, iscrpljenosti i doprinose jačem imunom sistemuDovoljno razloga da postane deo vaše rutine, zar ne?

Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više

Categories Kosti i zglobovi, NOVO

ORTOCAL,efikasna pomoć kod stanja ostopenija i osteoporoza u menopauzi

Adekvatna briga i nega, naročito u periodu perimenopauze i u toku menopauze kada su pojačane potrebe za efikasnom pomoći kod stanja ostopenije i sprečavanje nastanka osteoporoze podrazumeva usvajanje novih životnih navika, promene svakodnevne rutine i prilagođavanje organizma na novi „režim“ rada što vrlo često može da bude jako izazovno.

Do ostopenije i osteoporoze dolazi usled hormonskih i drugih promena u organizmu u menopauzi i zato češće pogađa žene nego muškarce. Ostopenija podrazumeva smanjenu gustinu kostiju i može ali se ne mora razviti u osteoporozu. Medicina deklariše ostopeniju kao stanje ali ne i oboljenje i u tom smislu je moguće reagovati kako bi se sprečila osteoporoza. Osteoporoza je za razliku od ostopenije oboljenje koje je ozbiljno i vrlo neprijatno.

Osteoporoza podrazumeva gubitak koštane mase i poroznost kostiju koje postaju lako lomljive. Povrede i čak prelomi mogu nastati i usled manjih fizičkih napora a najčešći su prelomi kuka i podlaktice. Ova bolest je podmukla jer simptomi najčešće izostanu i ljudi je uglavnom otkriju tek kada dođe do preloma.

U nekim slučajevima se mogu razviti simptomi ali ih vrlo često i lako možemo pomešati sa artritisom, pa se uvek konsultujte sa lekarom ukoliko imate: šetajući bol u leđima koji je izražem u stajaćem položaju tela a prolazi u leđećem stanju, ukoliko imate povijeno držanje i primetite smanjenje telesne visine.

Preventivna  mera podrazumeva održavanje zdrave telesne težine i redovnu fizičku aktivnost, kao i dovoljan unos kalcijuma i vitamina D i prestanak pušenja. Efikasna pomoć uz navedene mere je OrtoCal, dijetetski proizvod namenjen očuvanju zdravlja zglobova, održavanju strukture zglobova i njihove normalne funkcije.

OrtoCal kapsule sadrže patentiran kompleks sa kalcijumom i kolagenom – CalGo® i hijaluronsku kiselinu, ekstrakt smole tamjana, đumbir, vitamine D3 i K2, minerale bakar i mangan, koji pružaju potpunu podršku koštanom matriksu.

Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više

Categories NOVO

nice collagen kolekcija

Zašto je baš kolagen tipa I , vaš idealan tip? Zato što pomaže u formiranju najjačih vezivnih tkiva i na taj način pruža podršku zdravlju kože, noktiju, kose, zglobova i kostiju. Kako je odavno poznato da lepota dolazi izunutra, mi smo za vas pripremili celu kolekciju nice collagen proizvoda koja uključuje nice collagen drink, nice collagen tablete, nice age control kremu i nice age control serum.

Revitalizacija iznutra je ključ delovanja!

Morski/riblji kolagen pomaže u jačanju imuniteta kože i kapaciteta za apsorpciju i zadržavanje vode. Kolagen sadrži aminokiseline koje su ključni gradivni elementi za tkiva vitalnih organa kao i kostiju, mišića, tetiva, zglobova, zuba, kože, kose i noktiju.

Redovnom primenom prave kombinacije nice proizvoda možete da očekujete:

 • povećanu elastičnost i hidriranost kože
 • smanjenu  pojavu  i vidljivost postojećih bora
 • redukciju perioralnih bora (tzv.pušačkih bora)
 • poboljšanje strukture kože, kose i noktiju
 • povoljan uticaj na zaceljivanje rana
 • povoljan uticaj na smanjenje telesne težine
 • povoljan uticaj na elastičnost zglobova, ligamenata i mišića
 • povoljan uticaj na veću pokretljivost zglobova

A SADA DA SE MALO BLIŽE UPOZNAMO I STEKNEMO POVERENJE: Efikasnost Naticol®a je dokazana u 7 kliničkih studija sprovedenih u različitim oblastima: lepota kože, zdravlje zglobova, prekomerna težina/gojaznost, sportske performanse. Naučno, njegove prednosti su dobro demonstrirane  sa naglaskom na  njegovu bioraspoloživost i bioaktivnost.

Zaključci studija:

 1. Per os primena 10g Naticol® /dnevno, u periodu od 12 nedelja, klinički dokazano poboljšava vlažnost i elastičnost kože i redukuje bore. https://www.weishardt.com/wp-content/uploads/2021/07/FT-NATICOL-BEAUTY-10-G-2020.pdf
 2. Per os primenom 5000 mg preparata Naticol® / dnevno, u periodu od 8 nedelja,  kliničkim istraživanjem  uočene su pogodnosti u pogledu čvrstine kože i smanjenju pojave bora. Ovi rezultati mogu, takođe, da posvedoče korisnom dejstvu peptida ribljeg kolagena Naticol® na proces dehidracije kože uslovljen hladnim spoljnim vremenskim uslovima. Ovi rezultati su objavljeni u Časopisu o starenju Istraživačke kliničke prakse, (Duteil et al., 2016) *. * Duteil L., Queille-Roussel C., Maubert Y., Esdaile J., Bruno-Bonnet C., Lacour J-P. (2016). Specific natural bioactive type 1 collagen peptides oral intake reverse skin aging signs in mature women. J. aging Res. clin. Practice. 2016; 5(2):84- 92. https://www.weishardt.com/wp-content/uploads/2021/07/FT-NATICOL-BEAUTY-5-G-2020.pdf
 3. Redovna per os primena 10g Naticol®-a/ dnevno u periodu od 12 nedelja, klinički je pokazala da Naticol® može ublažiti simptome osteoartritisa kolena, kao što su bol, fizička funkcija (VOMAC rezultati). Naticol® je klinički pokazao svoju ulogu kao aktivni sastojak koji ima dokazanu primenu za zdravlje zglobova. https://www.weishardt.com/wp-content/uploads/2021/07/FT-NATICOL-JOINT-HEALTH-2020.pdf
 4. Rezultati redovne per os primene Naticol® kolagena na dnevnom nivou, klinički dokazano pokazuju da Naticol® peptidi mogu poboljšati stanje mišićno-skeletnog sistema. https://www.weishardt.com/wp-content/uploads/2021/07/FT-NATICOL-MUSCELO-2020.pdf
 5. Rezultati redovne per os primene 15 g Naticol®-a dnevno, u periodu od 24 nedelje, klinički dokazano pokazuju da Naticol® može značajno poboljšati rezultate fizičke funkcije. https://www.weishardt.com/wp-content/uploads/2021/07/FT-NATICOL-sarcopenia-lean-body-mass-2020.pdf
 6. Rezultati redovne per os primene Naticol®-a na dnevnoj bazi, pokazali su da Naticol® može poboljšati nivo holesterola, kao i pomoći u održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi i kontroli telesne mase. https://www.weishardt.com/wp-content/uploads/2021/07/FT-NATICOL-WEIGHT-MANAGEMENT-2020.pdf
 7. Peptidi kolagena Naticol® sadrže visok sadržaj arginina, lako digestibilnog i visoko apsorbtivnog. Peptidi kolagena (Naticol®) su bogati glicinom, prolinom, hidroksiprolinom i argininom koji mogu poboljšati sportske performanse i atletske sposobnosti (Hembree et al., 1969). Peptidi kolagena su lako svarljiv izvor proteina. Napomena: peptidi ribljeg kolagena takođe mogu pokazati veći odnos esencijalnih aminokiseline u poređenju sa nekim izvorima sisara. https://www.weishardt.com/wp-content/uploads/2021/07/FT-NATICOL-SPORTS-NUTRITION-2020.pdf

(Sve studije možete naći na linku:  https://www.weishardt.com/naticol-leaflets/ )

KAKO DA NAJBOLJE ISKORISTITE POTENCIJAL NICE COLLAGENA?

Pored genetskih, veliki broj negativnih faktora spoljašnje sredine, kojima smo svakodnevno izloženi, posebno u stresnim, gradskim uslovima života (neredovan san, neadekvatna ishrana i kretanje, stres, zagađenost vazduha, dim cigareta) kao i UV zračenje kao najznačajniji faktor,  kumulativno deluju tokom godina, stvarajući oksidativna oštećenja ćelija koja urušavaju barijernu funkciju kože i razgrađuju kolagen. Oksidativna oštećenja ćelija dešavaju se kada nivo štetnih slobodnih radikala premaši nivo neutralizirajućih antioksidanata koji imaju funkciju da štite kožu.

25+ već oko 25e godine opada proizvodnja kolagena

Ako primećujete: Prve sitne bore smejalice, suvu kosu, krte krajeve kose = nice collagen granule + nice age control krema i serum

LIFESTYLE

Ako konzumirate cigarete, alkohol, izloženi ste suncu, ako živite u gradu, izloženi ste zagađenju = nice collagen granule + C vitamin+ nice age control krema i serum                                

35+ od tada koža gubi oko 1%-1.5% kolagena godišnje

Ako primećujete: vidljive bore na čelu, između obrva, vidljivije podočnjake, manju elsatičnost kože, gubitak volumena, pucanje noktiju, slabiji rast kose i noktiju =  nice collagen tablete/nice collagen granule+ nice age control krema i serum

Ako konzumirate cigarete, alkohol, izloženi ste cuncu, zagađenju = nice collagen tablete + C vitamin+ nice age control krema i serum

Ako ste izloženi velikom fizičkom opterećenju, aktivno trenirate, neredovna je higijena sna i ishrane= nice collagen tablete + Omega3+Q10+ C vitamin+ nice age control krema i serum

45+ Koža nakon četrdesete godine sintetiše značajno manje kolagena, elastina i hijaluronske kiseline.

Ako primećujete: pad tonusa, vidljive bore na čelu i oko očiju, hiperpigmentaciju, lomljive nokte, slabu kosu= nice collagen tablete + Omega3+Q10+ nice age control krema i serum

Ako konzumirate cigarete, neredovnu ishranu i higijenu sna, izloženi ste suncu, zagađenju = nice collagen granule 3 meseca + Omega3+Q10, zatim nice collagen tablete 3meseca + Omega3+Q10+ C vitamin+ nice age control krema i serum

Ako ste u perimenopauzi ili osećate tegobe u zglobovima, ligamentima, tetivama = nice collagen granule + D3K2 1000 IU+ nice age control krema i serum

55+ Rezerve elastina i kolagena u koži su drastično smanjene, prisutna je duboka dehidratacija

Ako primećujete: Duboke bore, dehidriranost kože, fleke na licu, ‘’umoran’’ izgled lica = nice collagen tablete 3 meseca, zatim nice collagen granule 3 meseca+ nice age control krema i serum

Ako konzumirate cigarete, alkohol, neredovnu ishranu i higijenu sna, izloženi ste suncu, zagađenju= nice collagen granule + Omega3+Q10, zatim nice collagen tablete + nice age control krema i serum

Ako ste u menopauzi ili osećate tegobe u zglobovima, ligamentima, tetivama= nice collagen granule 3meseca, pa nice collagen tablete+ nice age control krema i serum

Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više

Categories Anemija

Anemija zbog nedostatka gvožđa i obilne menstruacije?

Slabost, glavobolja… ovi simptomi mogu da ukazuju na mnogo toga, ali prvi problem na koji biste trebali da pomislite je anemija zbog nedostatka gvožđa. Iako je ova anemija ponekad povezana sa nedovoljnim unosom gvožđa ili lošom apsorpcijom hranljivih materija, najčešće je uzrokovana gubitkom krvi, uključujući i obilne menstrualne periode.

Ako ste jedna od miliona žena koje doživljavaju obilan ciklus, poznat kao teško krvarenje iz materice, bez sumnje ste svesni grčeva koji to može izazvati u vašem telu. Možda to smatrate neurednom neprijatnošću – nešto što jednostavno morate da prođete svakog meseca. Međutim, poseta lekaru će vam pomoći da shvatite da li su vaše teške menstruacije i nespecifični simptomi znaci da možda imate i anemiju. Gvožđe je neophodno, jer pomaže u stvaranju supstance koja se zove hemoglobin, koja pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik po celom telu.

Ako vaše krvne ćelije nemaju dovoljno kiseonika, možete se osećati umorno i kratkog daha ili kao da vam srce lupa. To je zato što vaše srce radi jače, pokušavajući da brže pumpa krv kako bi kiseonik doveo do vaših ćelija. Ostali simptomi anemije zbog nedostatka gvožđa su: slabost, lomljivi nokti, glavobolja, vrtoglavica, bleda koža. Ali pošto ova anemija takođe može biti asimptomatska, neke žene možda neće imati nikakve simptome.

Dijagnoza i lečenje anemije zbog nedostatka gvožđa

Možda ćete morati redovno da dopunjujete rezerve gvožđem, posebno da biste nadoknadili krv izgubljenu usled obilnih menstruacija. Iako su one uobičajene – skoro 25 procenata žena ima taj problem – mnogi ne znaju da ako ga doživljavaju šest meseci ili više, može dovesti do anemije. Žene koje su veganke, na primer, imaju tendenciju da imaju nizak unos gvožđa ishranom, pa će im možda trebati dugotrajna suplementacija gvožđem.

Šta se dešava ako obilna menstruacija ostane nedijagnostikovana?

Iako neke žene mogu da vide obilne menstruacije kao ništa drugo do neprijatnost, i dalje je važno da o svojim simptomima obavestite lekara. Ponekad je ovo stanje uzrokovano neravnotežom hormona ili izraslinama u materici kao što su fibroidi, što može zahtevati lečenje. Obilne menstruacije i anemija mogu biti ozbiljni ako se ne leče. Iako to možda nisu stvari o kojima razgovarate sa svojim drugaricama tokom ručka, postoji jedno mesto gde ne bi trebalo da oklevate da razgovarate o tome — ordinacija vašeg lekara.

Izvor: www.healthywomen.org

Preporuka proizvoda

Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više

Categories Imunitet, NOVO, Zdravlje

Srce na prvom mestu

Veliki broj kardiovaskularnih bolesti je moguće sprečiti ukoliko se otkriju na vreme kao i ukoliko se faktori rizika svedu na minimum, bar oni na koje možemo da utičemo. Prevencija je pola posla, pa je usvajanje zdravih životnih navika, redovna kontrola i suplementacije esencijalnim nutrijentima najbolji način da vodite računa o svom zdravlju i da vam tako srce bude na mestu.

Faktori rizika na koje ne možemo da utičemo, ali je jako važno da ih prepoznamo su: nasledni faktori, godine života i pol, mada je u poslednjih par godina statistika postala neumoljiva i prema ženama pa ni one nisu pošteđene, posebno u starijim godinama života. Sa druge strane, faktori rizika na koje možemo da utičemo su životne navike, na prvom mestu pušenje, zatim gojaznost, količina stresa kom smo izloženi, bavljenje fizičkim aktivnostima, boravak u prirodi.

Uz sve to, Američka asocijacija za srce (AHA), preporučuje bar dve doze od 1000mg ribljeg ulja  nedeljno za osobe koje nemaju srčane tegobe, radi preventive, dok kod osoba sa ustanovljenim srčanim tegobama, preporuka je 1000mg dnevno, što je ujedno i doza našeg novog proizvoda Mintmedic Omega 3 + Q10 cardioprotect.

Ovaj proizvod spada u grupu modernih preparata, nutritivnih suplemenata koji sadrže esencijalne nutrijente poput omega-3-masne kiseline i antioksidant koenzim Q10 u pravoj srazmeri koja omogućuje sveobuhvatnu zaštitu srca umanjujući tako rizike, koji su povezani sa kardiovaskularnim bolestima uključujući tako i visok nivo holesterola i triglicerida, kao i faktore koji doprinose koagulaciji krvi.
Omega-3 masne kiseline značajno smanjuju rizike od iznenadnih komplikacija koje mogu biti i fatalne, uzrokovane aritmijama ili drugim uzrocima povezanim sa koronarnim oboljenjima srca. Omega-3 masne kiseline takođe se koriste i za tretiranje hiperlipidemije i hipertenzije. Naš  novi proizvod  je jedinstven po kombinaciji esencijalnih nutrijenata omega-3-masne kiseline i antioksidanta koenzim Q10. Upravo to što smo spoijili u jedan proizvod ova dva sastojka ga čine posebnim, a njihova prava srazmera omogućava sveobuhvatnu zaštitu srca.

Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više

Categories Anksioznost i stres, Zdravlje

GABA i spavanje

Gama-aminobuterna kiselina, poznatija kao GABA je najvažniji inhibitorni neurotransmitter u našem organizmu, što znači da direktno utiče na sniženje aktivnosti neurona u mozgu i centralnom nervnom sistemu, stavljajući na taj način naše telo u režim opuštanja i relaksacije. Mnogi lekovi poput anksiolitika, benzodiazepina, antidepresiva takođe deluju na nivo GABA u organizmu, međutim izazivaju neke propratne pojave poput tromosti i ošamućenosti posle buđenja, koji su izraženiji što je propisana doza veća. Takođe izazivaju i zavisnost – organizam postaje rezistentan na terapiju, potrebna je veća doza i na taj način se ulazi u negativnu spiralu koja može imati dodatnih posledica po zdravlje.

GABA je u našem organizmu zadužena za mehanizme uspavljivanja, miran i kvalitetan san. Nedostatak GABA u našem organizmu, sa druge strane, direktno se u brojnim studijama povezuje sa nesanicom i poremećajem sna. Nedavne studije su pokazala da prirodna fermentisana GABA uspešno skraćuje vreme uspavljivanja i obezbeđuje miran i kvalitetan san.

Druge studije su pokazale da prirodna GABA u kombinaciji sa 5-HTP deluje efikasnije.

Takođe, prirodna GABA deluje veoma brzo, 5 do 30 minuta po uzimanju, snižavajući tako markere stresa i uvodeći organizam na prirodan način u kvalitetan san.

Koji su benefiti GABA ?

 • Bezbedna je, ne izaziva zavisnost
 • Ne treba povećavati doze, ne izaziva rezistenciju
 • Brzo deluje
 • Nema “dan posle” efekta – ne izaziva tromost, ošamućenost, dezorijntisanost kao neki od lekova za spavanje
 • Može se koristiti i uz terapiju uz dogovor sa lekarom

To su samo neki od razloga zbog kojih ljudi sa problemom spavanja sve više biraju Calmid kao prvi izbor u borbi sa nesanicom i stresom.

Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više

Categories Anksioznost i stres, Zdravlje

Kako se GABA može koristiti za socijalnu anksioznost?

Gama-amino buterna kiselina (GABA) je aminokiselina u telu koja deluje kao neurotransmiter u centralnom nervnom sistemu. Prirodna GABA ograničava prenos nervnih impulsa, što inhibira (sprečava) nervnu aktivnost.

Bez potrebnog nivoa GABA-e u organizmu, nervne ćelije se aktiviraju prečesto, pogoršavajući simptome mentalnih tegoba poput depresije, posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i poremećaja socijalne anksioznosti (SAD). Pokazalo se da niska aktivnost GABA-e izaziva ozbiljnije simptome, dok odgovarajući nivoi GABA-e mogu pomoći u smirivanju simptoma i učiniti ih lakšim za svakodnevne životne funkcije.

GABA i socijalna anksioznost

Anksiozni poremećaji pogađaju ogroman broj ljudi na globalnom nivou pa tako i u našoj zemlji. Kod više od 40 miliona građana SAD svake godine se dijagnostikuje anksioznost. Za razliku od oblika anksioznosti izazvane kratkoročnim stresom (tragični događaji, gubitak posla), socijalna anksioznost je izazvana dugotrajnim stresom i često se pogoršava ukoliko se ne leči. Korišćenjem GABA-e iz neefikasnih izvora (poput sintetičke GABA-e) simptomi se mogu veoma brzo pogoršati. Zbog toga je potrebno koristiti samo GABA-u iz prirodnih izvora.

Šta kažu istraživanja

GABA je temeljno istražena i odavno prisutna u tretiranju pomenutih stanja kod ljudi. Mnoga istraživanja su se bavila mehanizmom dejstva GABA-e i njenom ulogom u anksioznim poremećajima, kao i ispitivanjima prednosti GABA-e u suplementaciji.

Studija koja je sprovedena 2009. Bavila se različitim dodacima ishrani, uključujući i one koji za aktivnu komponentu sadrže GABA-u, teanin i triptofan, otkrila je da ti dodaci povećavaju nivo GABA-e. Pregledom istraživanja zaključeno je da su učesnici studija koji su kroz suplementaciju koristili GABA-u lakše prevazilazili problem anksioznosti.

Neželjeni efekti

Prirodna GABA je bezbedna. Obzirom da je decenijama u upotrebi, da postoji značajan broj studija koje se bave ovom supstancom, te da neželjeni efekti nikada nisu prijavljeni, ne postoje rizici od neželjenih efekata koji postoje kod lekova (anksiolitici, antidepresivi…).

Ako živite sa neizlečenom anksioznošću ili smatrate da ste u riziku od nje, najbolji prvi korak je da se obratite lekaru radi dijagnoze i lečenja. Međutim, ako imate blagu anksioznost ili tražite prirodnu alternativu lekovima, dodatak koji sadrži prirodnu GABA-u može biti pravi izbor za vas.

Ukoliko već koristite lekove iz kategorija poput anksiolitika, antidepresiva i slično, pre upotrebe Calmid preparata, posavetujte se sa svojim lekarom. U zavisnosti od vrste i inteziteta terapije, lekar će eventualno smanjiti dozu uz suplementaciju Calmidom.

Ukoliko patite od tegoba izazvanih kratkoročnim stresom i ne koristite lekove, Calmid možete bezbedno koristiti i sami pridržavajući se uputstava sa kutije.

Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više

Categories Anksioznost i stres, Zdravlje

Aminokiselina GABA u CALMIDU – odgovorna za dobar san

Uporedo sa rastućom zabrinutošću oko ozbiljnih propratnih efekata lekova za spavanje na režimu proskripcije, kao i lekova bez recepta, korisnici se sve više okreću prirodnim i bezbednim proizvodima tragajući za rešenjem koje ima dve ključne osobine – da je efikasno i bezbedno.

Takvo rešenje se nalazi i na našem tržištu. Zove se CALMID.

Nove studije na prirodnoj GABA formi, pokazuju odlične rezultate u pomaganju ljudima koji pate od problema sa spavanjem. Gama-aminobuterna kiselina (GABA) je glavni neurotransmitter koji se obilno distribuira širom centralnog nervnog sistema (CNS). Nizak nivo kao i smanjena prisutnost GABA u mozgu, povezuju se direktno sa nekoliko psihijatrijskih i neuroloških poremećaja ali još važnije i sa stanjima poput anksioznosti, depresije, nesanice i problema sa spavanjem.

GABA se prirodno dobija fermentacijom pomoću soja Lactobacillus hilgardii, i dokazano proizvodi povoljne efekte koje sintetička forma GABA proizvedena iz pyrrolidinona (industrijski solvent) ne obezbeđuje.

Prirodna GABA koja se nalazi u preparatu Calmid, dokazano proizvodi efekat relaksacije na način:

 • Povećava racio alfa i beta moždanih talasa (EEG).
 • Održava produkciju IgA (Imunoglobulini) iz sekrecije koji predstavljaju prvu liniju zaštite organizma i takođe igraju važnu ulogu u mnogim protektivnim procesima u organizmu – inače je dokazano da se IgA tokom stresa smanjuju što direktno utiče na slabljenje neurološkog sistema, prirodna GABA održava nivo IgA na optimalnom nivou.
 • Umanjuje markere stresa uključujući i nivo kortizola

Nakon unosa, prirodna GABA lako se apsorbuje i stiže do receptora u perifernom nervnom sistemu, aktivirajući na taj način parasimpatički nervni sistem. Ovaj segment nervnog sistema zadužen je za takozvani “relaksacioni odgovor”, psihološki odgovor koji se direktno suprotstavlja stresu (fight or flight efekat). Aktivacija parasimpatičkog nervnog sistema postiže se od 5-30 min po unosu GABA koju sadrži preparat Calmid.

Nova saznanja

Proučavajući efekte GABA na poboljšanje sna, placebo-kontrolna studija sprovedena je mereći moždane talase (EEG) posle uzimanja 100mg GABA ili placebo. Dobijeni rezultat pokazao je značajno skraćenje vremena uspavljivanja, kao i značajno poboljšanje kvaliteta sna u odnosu na placebo grupu. Ankete učesnika pokazale su da je kod subjekata koji su koristili GABA, došlo do značajnog poboljšanja kvaliteta sna, što je pokazano kroz viši energetski nivo posle buđenja.

Jedan od dokazanih efekata dejstva GABA na skraćenje vremena uspavljivanja jeste snižavanje telesne temperature kroz aktivaciju parasimpatičkog nervnog sistema, što je u stvari važan faktor uspavljivanja.

Studija je takođe pokazala, kroz merenje koncentracije GABA u krvi, da je došlo do brze resorpcije u krvotok, te da je najviši nivo GABA u krvi izmeren 30 min posle oralne primene. Istraživači u studiji tvrde da primena GABA 30 minuta pre spavanja nudi najbolji efekat na skraćenje vreman uspavljivanja i miran san.

Reference:

Yamatsu A, Yamashita Y, Pandharipande T, Maru I, Kim M. Effect of Oral γ-aminobutyric Acid (GABA) Administration on Sleep and its Absorption in Humans. Food Sci. Biotechnol. 2016:25(2): 547-551.
Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više

Categories Anksioznost i stres, Zdravlje

GABA i dodaci ishrani

GABA je neurotransmiter koji blokira impulse između nervnih ćelija u mozgu. Nizak nivo GABA povezuje se direktno sa stanjima poput:

 1. Anksioznost ili poremećaji raspoloženja
 2. Epilepsija
 3. Hronični bol

Istraživači smatraju da dodaci ishrane na bazi prirodne GABA mogu podići raspoloženje ili imati smirujući, opuštajući efekat na nervni sistem.

Zašto ljudi koriste GABA?

Ljudi iz primarnih razloga uzimaju GABA kao dodatak ishrane kako bi uticali da:

 1. Poboljšaju raspoloženje
 2. Oslobode se anksioznosti
 3. Poboljšaju san
 4. Kao pomoć kod predmenstrualnog sindroma (PMS)
 5. Za lečenje poremećaja hiperaktivnosti sa deficitom pažnje (ADHD)

Neka nova istraživanja pokazuju da ljudi takođe mogu uzeti GABA da pokušaju da:

 1. Uklone bol ili nelagodu od povreda
 2. Povećaju toleranciju prema vežbanju
 3. Niži krvni pritisak
 4. Za sagorevanje masnih naslaga
 5. Radi povećanja i rasta čiste mišićne mase

Ograničene studije pokazale su moguću vezu između GABA i sniženog krvnog pritiska. Međutim, obzirom da još uvek traju, nedostaju konačni zaključci o upotrebi GABA u tu svrhu.

Možete li dobiti GABA prirodno iz hrane?

GABA se prirodno ne možete dobiti iz hrane, ona se proizvodi u našem organizmu ali njena produkcija posle 30 godine značajno opada, a ukoliko je organizam izložen stresu i modernom načinu života, taj deficit je izraženiji i iznosi i do čak 70%. Međutim pojedina hrana može pospešiti efikasnost GABA poput:

 • Voće
 • Povrće
 • Čajevi
 • Crno vino
Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više

Categories Vitamini i minerali

Zdrava lepota

Sa doktoricom Katarinom Spasojević razgovarali smo u Aesthetic centru & Spa Katarina gde nas je dočekala sa željom da podeli sa nama iskustva o upotrebi NICE kolagena u svakodnevnoj praksi.

Koliko je važna sinergija modernog anti-aging-a i medicine i da li to unapređuje iskustva korisnika ?

Jedna od najstarijih čovekovih želja da je uspore vreme i zadrže mladost, zbog čega se i javila potreba za anti-ageingom. Moderni anti-agenig je izuzetno napredovao i u svom istraživanju, razvoju i primeni se itekako oslanja na medicinu, zbog čega je sinergija između anti-ageinga I medicine neophodna. Kao posledica toga, poslednjih godina su sve popularnije neinvazivne tehnike, kojima se postižu isti rezultati, na izuzetno zadovoljstvo korisnika.

Ko su vaši najčešći korisnici u anti-aging centru/ordinaciji i sa kakvim se problemima ili potrebama najčešće javljaju?

U našem Aesthetic Centru & Spa Katarina najčešći korisnici su starosti od 35 do 65 godina, uglavnom ženskog pola, koji žele da reše postojeće probleme kože lica i tela, kao i da učine da njihova koža izgeda zdravije, mlađe i blistavije.

Kakva je uloga kolagena u modernom anti-agingu i uopšte zdravlju i održavanju vitalnosti organizma? 

Kolagen za organizam se smatra fontanom mladosti, koji u organizmu ima važne funkcije u medicinske i estetske svrhe. Nakon 35. godine enzimi koji razlažu kolagen povećavaju aktivnost što za posledicu ima istanjivanje i opuštanje kože, kao i pojavu bora. Kolagen daje elastičnost i čvrstinu kože, pa je u modernom anti-ageingu nephodno korišćenje preprarata kojima ćemo povećati nivo u kolagena u koži, da bi ona izgledala elastičnije, mlađe i hiratizovanije. Zbog toga često kolagen nazivamo elksirom mladosti.

Kakva su vaša iskustva u korišćenju Nice kolagena ?

Moja iskustva su fantastična, moja koža je sjajnija, sa većom hidratacijom, a sitne bore su nestale, zbog čega Nice kolagen smatram čarobnim eliksirom za očuvanje večne mladosti.

Koliko dugo savetujete svojim korisnicima da koriste Nice kolagen ?

Svojim korisnicima savetujemo korišćenje Nice kolagena u periodu od tri meseca do šest meseci, u zavisnosti od starosne dobi i stanja njihove kože, govoreći im da je Nice kolagen njihov lični čuvar mladosti. Takođe im savetujemo da navedene cikluse ponavljaju jedanput godišnje.

Kakvi su vaši saveti u primeni Nice kolagena ?

Svoje korisnike savetujemo da Nice kolagen koriste u konstatnoj dnevnoj dozi od 5000 mg. Nice kolagen savetujemo da korisnici krenu da uzimaju već posle 25. godine života, dok oni koji se bave sportom mogu to početi već posle 16. Godine života u cilju umanjenja mogućnosti eventualnih povreda. Nice kolagen ne savetujemo trudnicama zbog nedovoljnih kliničkih studija o upotrebi istog.

Kako pravilno koristiti Nice kolagen ?


Svojim klijentima savetujem da sadržaj kesice rastvore u 200 ml hladne vode i da konzumiraju uvek sveže pripremljen napitak, najbolje uveče, pred spavanje, jer se upravo najveća obnavljanje ćelija u organizmu obavlja tokom sna.

Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više

1 2 3 5