Gama-aminobuterna kiselina, poznatija kao GABA je najvažniji inhibitorni neurotransmitter u našem organizmu, što znači da direktno utiče na sniženje aktivnosti neurona u mozgu i centralnom nervnom sistemu, stavljajući na taj način naše telo u režim opuštanja i relaksacije. Mnogi lekovi poput anksiolitika, benzodiazepina, antidepresiva takođe deluju na nivo GABA u organizmu, međutim izazivaju neke propratne pojave poput tromosti i ošamućenosti posle buđenja, koji su izraženiji što je propisana doza veća. Takođe izazivaju i zavisnost – organizam postaje rezistentan na terapiju, potrebna je veća doza i na taj način se ulazi u negativnu spiralu koja može imati dodatnih posledica po zdravlje.

GABA je u našem organizmu zadužena za mehanizme uspavljivanja, miran i kvalitetan san. Nedostatak GABA u našem organizmu, sa druge strane, direktno se u brojnim studijama povezuje sa nesanicom i poremećajem sna. Nedavne studije su pokazala da prirodna fermentisana GABA uspešno skraćuje vreme uspavljivanja i obezbeđuje miran i kvalitetan san.

Druge studije su pokazale da prirodna GABA u kombinaciji sa 5-HTP deluje efikasnije.

Takođe, prirodna GABA deluje veoma brzo, 5 do 30 minuta po uzimanju, snižavajući tako markere stresa i uvodeći organizam na prirodan način u kvalitetan san.

Koji su benefiti GABA ?

 • Bezbedna je, ne izaziva zavisnost
 • Ne treba povećavati doze, ne izaziva rezistenciju
 • Brzo deluje
 • Nema “dan posle” efekta – ne izaziva tromost, ošamućenost, dezorijntisanost kao neki od lekova za spavanje
 • Može se koristiti i uz terapiju uz dogovor sa lekarom

To su samo neki od razloga zbog kojih ljudi sa problemom spavanja sve više biraju Calmid kao prvi izbor u borbi sa nesanicom i stresom.

Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više

10 Replies to “GABA i spavanje”

 1. Poštovani dali su mi za nesanicu eftil i ericeu, pre dve nedelje. Nesanica je krenula sa covid 19 i stresom na poslu. U februaru. Tad mi je neurolog dao tritiko i rivotril i jedno vreme je bilo ok sa i bez njih. Sad ponovo nesanica nemam neka oboljenja ali sa ovom terapijom tri noći ne spavam dve spavam. Šta mi je činiti i smem li da naruči sa ovom terapijom taj lek. Zahvalna

  1. Poštovana Jasmina,
   hvala Vam na interesovanju za naš proizvod.
   Kada je u pitanju sama upotreba, nema kontraindikacija za primenu preparata Calmid uz navedenu terapiju i preporučuje se uzimanje 1 kapsule dnevno uveče.
   Takođe, savet su Vam redovne kontrole kod lekara u cilju praćenja efekata terapije.

   Lep pozdrav,
   Mint Medic tim

   1. suprug ima parkinsona. pije azilekt 1,5 uveče mirapexsin 1,5 i po červrtonu madopara. sme li uzimati gabu mada prilicno dobro spava. ponekad ima neke cudne smove .

 2. Postovanje! Imam problema sa hronicnim umorom,bezvoljnost,ankaioznost,depresija i malaksalost,uzimam beta blokator 1/4 ujutru Nebilet,takodje uzimam Epri za holesterol,Aspirin i cesce uzimam diazepam za spavanje,os diazepama odspavam malo i probudim se ujutru jos umornija i skroz ne naspavana,vec mesecima me muci hronicni umor,da li mi savetujete vas preparat Gaba? Imam strasnih porodicnih problema i ne zelim da uzimam Antidepresive pa evo nasla slucajno vas sajt o Gabi i resila da se konsultujem? Takodje me zanima da li ce mi bar u necemu pomoci jer tu su i nesanice? I jos jedno pitanje jel bi sa Gabom smela da uzimam diazepam i svu moju terapiju vec navedenu? Unapred hvala i Srdacan Pozdrav!!!

  1. Mislim na Calmid-kao preparat da li smem da uzimam? Mislim da sam zaboravila da navedem i depresiju koja je svakodnevna. Hvala

  2. Poštovana Danijela,
   nema kontraindikacija za primenu preparata Calmid uz navedenu terapiju i preporučuje se uzimanje 1 kapsule dnevno uveče. Takođe, savetuju se redovne kontrole kod lekara u cilju praćenja efekata terapije.

 3. Poštovanje,idem kod psihijatra već tri meseca i pijem ksalol tri puta na dan od 0,25..imam strahove od samoće i anksiozna sam,pomaže mi ksalol alu me zanima da li bi mi pomogao i vas preparat?hvala

  1. Poštovana Zdravka,
   hvala vam na interesovanju za naš proizvod.
   Calmid je potpuno bezbedan preparat i može se koristiti uz vašu terapiju. Ipak preporučujemo i konsultaciju sa lekarom kako bih Vam u tom slučaju eventualno smanjio upotrebu leka Ksalol.
   Lep pozdrav,
   Mint Medic tim

 4. Da li deca sa autizmom mogu koristiti Gaba suplement i u kojoj dozi?
  Hvala unapred!

  1. Poštovana Monika,
   naš preparat Calmid za koji ste pitali, nije namenjen deci već isključivo odraslim osobama.
   Hvala Vam na interesovanju za naš asortiman.
   Mint Medic tim

Оставите одговор

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*