Gama-amino buterna kiselina (GABA) je aminokiselina u telu koja deluje kao neurotransmiter u centralnom nervnom sistemu. Prirodna GABA ograničava prenos nervnih impulsa, što inhibira (sprečava) nervnu aktivnost.

Bez potrebnog nivoa GABA-e u organizmu, nervne ćelije se aktiviraju prečesto, pogoršavajući simptome mentalnih tegoba poput depresije, posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i poremećaja socijalne anksioznosti (SAD). Pokazalo se da niska aktivnost GABA-e izaziva ozbiljnije simptome, dok odgovarajući nivoi GABA-e mogu pomoći u smirivanju simptoma i učiniti ih lakšim za svakodnevne životne funkcije.

GABA i socijalna anksioznost

Anksiozni poremećaji pogađaju ogroman broj ljudi na globalnom nivou pa tako i u našoj zemlji. Kod više od 40 miliona građana SAD svake godine se dijagnostikuje anksioznost. Za razliku od oblika anksioznosti izazvane kratkoročnim stresom (tragični događaji, gubitak posla), socijalna anksioznost je izazvana dugotrajnim stresom i često se pogoršava ukoliko se ne leči. Korišćenjem GABA-e iz neefikasnih izvora (poput sintetičke GABA-e) simptomi se mogu veoma brzo pogoršati. Zbog toga je potrebno koristiti samo GABA-u iz prirodnih izvora.

Šta kažu istraživanja

GABA je temeljno istražena i odavno prisutna u tretiranju pomenutih stanja kod ljudi. Mnoga istraživanja su se bavila mehanizmom dejstva GABA-e i njenom ulogom u anksioznim poremećajima, kao i ispitivanjima prednosti GABA-e u suplementaciji.

Studija koja je sprovedena 2009. Bavila se različitim dodacima ishrani, uključujući i one koji za aktivnu komponentu sadrže GABA-u, teanin i triptofan, otkrila je da ti dodaci povećavaju nivo GABA-e. Pregledom istraživanja zaključeno je da su učesnici studija koji su kroz suplementaciju koristili GABA-u lakše prevazilazili problem anksioznosti.

Neželjeni efekti

Prirodna GABA je bezbedna. Obzirom da je decenijama u upotrebi, da postoji značajan broj studija koje se bave ovom supstancom, te da neželjeni efekti nikada nisu prijavljeni, ne postoje rizici od neželjenih efekata koji postoje kod lekova (anksiolitici, antidepresivi…).

Ako živite sa neizlečenom anksioznošću ili smatrate da ste u riziku od nje, najbolji prvi korak je da se obratite lekaru radi dijagnoze i lečenja. Međutim, ako imate blagu anksioznost ili tražite prirodnu alternativu lekovima, dodatak koji sadrži prirodnu GABA-u može biti pravi izbor za vas.

Ukoliko već koristite lekove iz kategorija poput anksiolitika, antidepresiva i slično, pre upotrebe Calmid preparata, posavetujte se sa svojim lekarom. U zavisnosti od vrste i inteziteta terapije, lekar će eventualno smanjiti dozu uz suplementaciju Calmidom.

Ukoliko patite od tegoba izazvanih kratkoročnim stresom i ne koristite lekove, Calmid možete bezbedno koristiti i sami pridržavajući se uputstava sa kutije.

Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više