Uporedo sa rastućom zabrinutošću oko ozbiljnih propratnih efekata lekova za spavanje na režimu proskripcije, kao i lekova bez recepta, korisnici se sve više okreću prirodnim i bezbednim proizvodima tragajući za rešenjem koje ima dve ključne osobine – da je efikasno i bezbedno.

Takvo rešenje se nalazi i na našem tržištu. Zove se CALMID.

Nove studije na prirodnoj GABA formi, pokazuju odlične rezultate u pomaganju ljudima koji pate od problema sa spavanjem. Gama-aminobuterna kiselina (GABA) je glavni neurotransmitter koji se obilno distribuira širom centralnog nervnog sistema (CNS). Nizak nivo kao i smanjena prisutnost GABA u mozgu, povezuju se direktno sa nekoliko psihijatrijskih i neuroloških poremećaja ali još važnije i sa stanjima poput anksioznosti, depresije, nesanice i problema sa spavanjem.

GABA se prirodno dobija fermentacijom pomoću soja Lactobacillus hilgardii, i dokazano proizvodi povoljne efekte koje sintetička forma GABA proizvedena iz pyrrolidinona (industrijski solvent) ne obezbeđuje.

Prirodna GABA koja se nalazi u preparatu Calmid, dokazano proizvodi efekat relaksacije na način:

  • Povećava racio alfa i beta moždanih talasa (EEG).
  • Održava produkciju IgA (Imunoglobulini) iz sekrecije koji predstavljaju prvu liniju zaštite organizma i takođe igraju važnu ulogu u mnogim protektivnim procesima u organizmu – inače je dokazano da se IgA tokom stresa smanjuju što direktno utiče na slabljenje neurološkog sistema, prirodna GABA održava nivo IgA na optimalnom nivou.
  • Umanjuje markere stresa uključujući i nivo kortizola

Nakon unosa, prirodna GABA lako se apsorbuje i stiže do receptora u perifernom nervnom sistemu, aktivirajući na taj način parasimpatički nervni sistem. Ovaj segment nervnog sistema zadužen je za takozvani “relaksacioni odgovor”, psihološki odgovor koji se direktno suprotstavlja stresu (fight or flight efekat). Aktivacija parasimpatičkog nervnog sistema postiže se od 5-30 min po unosu GABA koju sadrži preparat Calmid.

Nova saznanja

Proučavajući efekte GABA na poboljšanje sna, placebo-kontrolna studija sprovedena je mereći moždane talase (EEG) posle uzimanja 100mg GABA ili placebo. Dobijeni rezultat pokazao je značajno skraćenje vremena uspavljivanja, kao i značajno poboljšanje kvaliteta sna u odnosu na placebo grupu. Ankete učesnika pokazale su da je kod subjekata koji su koristili GABA, došlo do značajnog poboljšanja kvaliteta sna, što je pokazano kroz viši energetski nivo posle buđenja.

Jedan od dokazanih efekata dejstva GABA na skraćenje vremena uspavljivanja jeste snižavanje telesne temperature kroz aktivaciju parasimpatičkog nervnog sistema, što je u stvari važan faktor uspavljivanja.

Studija je takođe pokazala, kroz merenje koncentracije GABA u krvi, da je došlo do brze resorpcije u krvotok, te da je najviši nivo GABA u krvi izmeren 30 min posle oralne primene. Istraživači u studiji tvrde da primena GABA 30 minuta pre spavanja nudi najbolji efekat na skraćenje vreman uspavljivanja i miran san.

Reference:

Yamatsu A, Yamashita Y, Pandharipande T, Maru I, Kim M. Effect of Oral γ-aminobutyric Acid (GABA) Administration on Sleep and its Absorption in Humans. Food Sci. Biotechnol. 2016:25(2): 547-551.
Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više