Jedan od najčešćih, a svakako najveći uzrok javljanja rizičnih grupa lekaru, jeste osteoporoza, odnosno osteopenia kao stanje koje predhodi osteoporozi. Ovaj problem manifestuje se kao stanje u kome dolazi do gubitka normalne gustine kostiju, kosti postaju krte i lomljive usled gubitka gradivnih materijala – jedan od prvih simptoma može biti prelom kosti i pri malom opterećenju, bolovi u leđima usled smanjenja gipkosti pršljenova.

Faktori za gubitak koštane mase su različiti, ali najčešće glavni uticaj ostvaruju starost, životne navike, pol, koji utiču na gradivni materijal koštane mase – soli kalcijuma.

Za absorpciju kalcijuma iz creva potreban je Vitamin D, međutim, veoma je važno znati da je za njegovo zadržavanje u kostima potreban testosteron kod muškaraca, odnosno estrogen kod ženske populacije. Za endogenu produkciju vitamina D, u normalnim uslovima kod zdravog organizma zbog ubrzanog načina života, najčešće nije dovoljno samo sunčanje, svakako su potrebni i zdravi bubrezi, pa se preporučuje suplementacija vitaminom D. Kod organizma koji je podložan nekom od stanja koje zahtevaju intezivniju saturaciju vitaminom D (maligna oboljenja, autoimuna oboljenja, stanja izražene hipovitaminoze, osteomalacije i osteoporoze, rekovalescencija kod sportista) preporučuje se upotreba suplementacije pojačanom dozom vitamina D.

Koštana masa se u organizmu stvara do 25 godine života. U zavisnosti od fiziološkog stanja organizma, ona se potom održava do 35 godine života, međutim u poslednje vreme mnoge studije pokazuju da opadanje fizioloških funkcija kreće već od 28 godine. Posle tog perioda stagnacije koštana masa počinje da opada uobičajenom stopom od 0,5% godišnje.

Kod žena

Za regulaciju gustine koštane mase kod žena zadužen je estrogen. Sa opadanjem nivoa estrogena u menopauzi, kosti gube na čvrstoći. Estrogen održava depoe kalcijuma u kostima žena.
Nedovoljna količina estrogena kod žena direktno uzrokuje osteoporozu, čak i da u organizmu ima dovoljno Vitamina D, kalcijuma i fosfora. Istraživanja su pokazala da u prvoj deceniji menopauze, žena gubi u proseku 3% koštane mase godišnje, što je uzrok osteoporoze kod žena.
Ovi procesi počinju kod žena desetak godina ranije u odnosu na muškarce, s toga su žene značajno sklonije osteoporozi sa izraženijim simptomima.

Kod muškaraca

Testosteron čuva kalcijum u kostima muškarca. Sa početkom andropauze, nivo testosterona počinje da pada i rizik od osteoporoze se značajno povećava. Ukoliko u organizmu nema dovoljno testosterona, čak i da ima dovoljno vitamina D, kalcijuma i magnezijuma, doći će do osteoporoze. Pošto muškarci ulaze u andropauzu desetak godina posle žena i osteoporoza počinje kasnije.

Svakako da ne treba generalizovati ove procese. Individualno, može doći do različite dinamike početka oboljenja u skladu sa faktorima rizika.
Preporučujemo da već u četrdesetim godinama i žene i muškarci urade redovne lekarske preglede koji mogu bezbolno i lako ustanoviti gustinu kostiju.

Važno je znati da i određeni lekovi mogu uticati na smanjenje penetracije kalcijuma u kosti. Tako kortikosteroidi značajno smanjuju ulaz kalcijuma u kosti, dok sa istim posledicama, ali na potpuno suprotan način (izvlače kalcijum iz kosti) utiču oboljenja poput hiperparatireoidizma.

Kako da prepoznam osteoporozu ?
Redovan lekarski pregled i preventive su važni između ostalog i zato što simptomi osteoporoze mogu godinama biti neprimećeni. Kada se bolest otkrije, često bude kasno za njeno vraćanje na početno stanje i borba je značajno otežana. Prvi znak osteoporoze često bude prelom kosti. Važno je znati i to da su simptomi drugačiji za različite kosti. Bol u predelu kičme je glavni znak slabe koštanosti pršljenova. Godinama, to dovodi do jakog bola u donjem delu kičme i gubitka na visini. Prelomi u osteporozi nastaju prilikom normalnih aktivnosti. Uopšte se ne radi o nekim velikim traumama. Prelom kuka, koji obično nastaje posle pada, u osteoporozi može doći usled neke manje nezgode, udara u tom predelu. Redovnim kretanjem, održavate fleksibilnost koštanih i zglobnih struktura i smanjujete mogućnost preloma.

Faktori rizika

 • Žene u menopauzi, posebno ako je nastupila rano
 • Porodična anamneza pojave osteoporoze (majka koja je imala prelom kuka usled osteoporoze duplo povećava šansu potomstvu da ih zadesi isti problem)
 • Pušenje
 • Redovna upotreba alkohola
 • Fizička neaktivnost
 • Slabo zdravstveno stanje i slab imunitet
 • Hemoterapija koja može da dovede do prerane menopauze.
 • Hipertireoidizam
 • Hiperparatiroidizam
 • Nedostatak vitamina D i kalcijuma u ishrani, a kasnije i hrane koja čuva dejstvo estrogena (soja) i testosterona (semenke bundeve)
 • Hronična zapaljenska stanja, kao što je hronični glomerulonefritis
 • Nepokretnost – posle neke traume, preloma ili šloga.
 • Upotreba nekih lekova (kortikosteroidi)

Preporuka proizvoda

Povezani tekstovi
Sloboda pokreta – zglobovi

Da li vas muče bolovi u zglobovima? Osteoporoza je najčešće oboljenje zglobova. Procene su da od 45 do 70% ljudi Pročitaj više

O čemu treba voditi računa pri izboru i kupovini dijetetskog suplementa D3K2?

Najvažniji kriterijumi za izbor dijetetskog suplementa D3K2 navedeni su u daljem tekstu. Zaključak koji proizilazi jeste da moramo biti sigurni Pročitaj više

Оставите одговор

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*