• Telefon: 021/752-999
Open

GABA i spavanje

Gama-aminobuterna kiselina, poznatija kao GABA je najvažniji inhibitorni neurotransmitter u našem organizmu, što znači da direktno utiče na sniženje aktivnosti neurona u mozgu i centralnom nervnom sistemu, stavljajući na taj način naše telo u režim opuštanja i relaksacije. Mnogi lekovi poput anksiolitika, benzodiazepina, antidepresiva takođe deluju na nivo GABA u organizmu, međutim izazivaju neke propratne pojave poput tromosti i ošamućenosti posle buđenja, koji su izraženiji što je propisana doza veća. Takođe izazivaju i zavisnost – organizam postaje rezistentan na terapiju, potrebna je veća doza i na taj način se ulazi u negativnu spiralu koja može imati dodatnih posledica po zdravlje.

GABA je u našem organizmu zadužena za mehanizme uspavljivanja, miran i kvalitetan san. Nedostatak GABA u našem organizmu, sa druge strane, direktno se u brojnim studijama povezuje sa nesanicom i poremećajem sna. Nedavne studije su pokazala da prirodna fermentisana GABA uspešno skraćuje vreme uspavljivanja i obezbeđuje miran i kvalitetan san.

Druge studije su pokazale da prirodna GABA u kombinaciji sa 5-HTP deluje efikasnije.

Takođe, prirodna GABA deluje veoma brzo, 5 do 30 minuta po uzimanju, snižavajući tako markere stresa i uvodeći organizam na prirodan način u kvalitetan san.

Koji su benefiti GABA ?

 • Bezbedna je, ne izaziva zavisnost
 • Ne treba povećavati doze, ne izaziva rezistenciju
 • Brzo deluje
 • Nema “dan posle” efekta – ne izaziva tromost, ošamućenost, dezorijntisanost kao neki od lekova za spavanje
 • Može se koristiti i uz terapiju uz dogovor sa lekarom

To su samo neki od razloga zbog kojih ljudi sa problemom spavanja sve više biraju Calmid kao prvi izbor u borbi sa nesanicom i stresom.

 1. Poštovani dali su mi za nesanicu eftil i ericeu, pre dve nedelje. Nesanica je krenula sa covid 19 i stresom na poslu. U februaru. Tad mi je neurolog dao tritiko i rivotril i jedno vreme je bilo ok sa i bez njih. Sad ponovo nesanica nemam neka oboljenja ali sa ovom terapijom tri noći ne spavam dve spavam. Šta mi je činiti i smem li da naruči sa ovom terapijom taj lek. Zahvalna

  1. Poštovana Jasmina,
   hvala Vam na interesovanju za naš proizvod.
   Kada je u pitanju sama upotreba, nema kontraindikacija za primenu preparata Calmid uz navedenu terapiju i preporučuje se uzimanje 1 kapsule dnevno uveče.
   Takođe, savet su Vam redovne kontrole kod lekara u cilju praćenja efekata terapije.

   Lep pozdrav,
   Mint Medic tim

 2. Postovanje! Imam problema sa hronicnim umorom,bezvoljnost,ankaioznost,depresija i malaksalost,uzimam beta blokator 1/4 ujutru Nebilet,takodje uzimam Epri za holesterol,Aspirin i cesce uzimam diazepam za spavanje,os diazepama odspavam malo i probudim se ujutru jos umornija i skroz ne naspavana,vec mesecima me muci hronicni umor,da li mi savetujete vas preparat Gaba? Imam strasnih porodicnih problema i ne zelim da uzimam Antidepresive pa evo nasla slucajno vas sajt o Gabi i resila da se konsultujem? Takodje me zanima da li ce mi bar u necemu pomoci jer tu su i nesanice? I jos jedno pitanje jel bi sa Gabom smela da uzimam diazepam i svu moju terapiju vec navedenu? Unapred hvala i Srdacan Pozdrav!!!

  1. Mislim na Calmid-kao preparat da li smem da uzimam? Mislim da sam zaboravila da navedem i depresiju koja je svakodnevna. Hvala

  2. Poštovana Danijela,
   nema kontraindikacija za primenu preparata Calmid uz navedenu terapiju i preporučuje se uzimanje 1 kapsule dnevno uveče. Takođe, savetuju se redovne kontrole kod lekara u cilju praćenja efekata terapije.

 3. Poštovanje,idem kod psihijatra već tri meseca i pijem ksalol tri puta na dan od 0,25..imam strahove od samoće i anksiozna sam,pomaže mi ksalol alu me zanima da li bi mi pomogao i vas preparat?hvala

  1. Poštovana Zdravka,
   hvala vam na interesovanju za naš proizvod.
   Calmid je potpuno bezbedan preparat i može se koristiti uz vašu terapiju. Ipak preporučujemo i konsultaciju sa lekarom kako bih Vam u tom slučaju eventualno smanjio upotrebu leka Ksalol.
   Lep pozdrav,
   Mint Medic tim

Оставите одговор

Vaša email adresa neće biti objavljena.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*