CALMID, naš novi preparat, svojom kombinacijom neuroaktivnih komponenti GABA-e i 5-HTPA-a, uz podršku odabranih minerala i i vitamina (cink i vitamin B6), doprinosi:

  • pravilnom funkcionisanju nervnog sistema
  • smanjenju stresa, umora i iscrpljenosti
  • psihofizičkom balansu i zdravom spavanju
  • regulisanju telesne mase

Namenjen je preventivno, osobama izloženim fizičkom i psihičkom naporu i stresu, dok uz pravilno doziranje obezbeđuje čvrst i miran san. Pored toga, terapijske efekte postiže i kod pacijenata sa anksioznim i depresivnim ispoljavanjima.

Doktori preporučuju Calmid, jer ne izaziva zavisnost i može se koristiti u dužem vremenskom periodu za razliku od svih postojećih preparata za ovu namenu. Brzo postiže željene efekte i ne gubi svoju efikasnost tokom vremena.

Svaka od njegovih sastavnih komponenti ima svoju značajnu ulogu u očuvanju psihofizičkog zdravlja: GABA i ekstrakt grifonije doprinose normalnom funkcionisanju nervnog sistema, vitamin B6 usklađuje psihičke funkcije, održava energetski metabolizam i smanjuje umor i iscrpljenost, dok cink štiti ćelije od oksidativnog stresa i značajan je za očuvanje kognitivnih funkcija.

GABA i 5-HTP: idealan par za zdrav nervni sistem

prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta u Beogradu

GABA (gama-aminobuterna kiselina) je glavni inhibitorni neurotransmiter u nervnom sistemu [1], odnosno supstanca koja prenosi nervne impulse od jedne do druge nervne ćelije. Esencijalna je za metabolizam mozga, obezbeđuje normalno funkcionisanje mozga i na taj način umanjuje posledice starenja i stresa. GABA putem svojih receptora deluje umirujuće na naš nervni sistem, smanjuje povišen mišićni tonus, dok u većim količinama podstiče spavanje. Studije se pokazale poseban značaj u stanjima anksioznosti, odnosno uznemirenosti i stresa, kao i kod otežanog uspavljivanja i održavanja faza spavanja.  

Koliko je GABA važan činilac u neurotransmisiji govori podatak da svaka treća sinapsa u mozgu koristi GABA kao neurotransmiter [2]. U organizmu se nalazi u većim koncentracijama u hipotalamusu, koji reguliše cikluse spavanja, telesnu temperaturu i aktivnost hipofize. Deluje stimulišuće na hipofizu i lučenjc hormona rasta – hormona zaduženog za rast kod dece i za sintezu misića i kataboličke procese (lipolizu) kod odraslih. Na taj način, u manjim količinama (1 kapsula dnevno Calmid-a) povoljno utiče na osobe koje imaju problema sa povećanom telesnom masom, za smanjenje stresa, kao i sportistima za smanjenje masnih naslaga i povećanje mišićne mase. Redovna suplemenatcija većom količinom GABA-e (2 kapsule dnevno Calmid-a) preporučuje se anksioznim osobama, osobama sa nesanicom, grčevima i mišićnom napetošću..

Ekstrakt grifonije sadrži 5-HTP (5-hidroksitriptofan) koji se u mozgu pretvara u neurotransmiter serotonin (“hormon sreće”) koji značajno utiče na funkciju nervnog sistema tako što poboljšava raspoloženje, smanjuje osećaj gladi, potpomaże spavanje [3], a povoljno deluje na gubitak telesne mase i ublažavanje bolova, poput fibromijalgije i migrene. Osim toga, serotonin je važan za brojne procese u organizmu, poput kontrole bola, zapaljenske procese, crevnu peristaltiku i dr.

Griffonia simplicifolia je afrička biljka i predstavlja optimalni izvor 5-HTP-a [4]. Njeno seme sadrżi 20% 5-HTP-a, dok se u njenom ekstraktu može naći i do 99% 5-HTP-a. Terapijski se 5-HTP najviše koristi u tretmanu depresivnih ispoljavanja i bolnih sindroma (fibromialgija, bolovi u mišićima, migrenske glavobolje) u manjim količinama (1 kapsula dnevno Calmid-a), dok se u većoj koncentraciji primenjuje u tretmanu nesanice (2 kapsule dnevno Calmid-a). Neopohodan je oprez prilikom istovremene primene sa antidepresivima.

Cink i vitamin B6: idealan podrška za zdrav nervni sistem

Cink je esencijalni mineral, mikroelement, uključen u brojne procese u organizmu, poput regulacije rasta i razvoja i održavanja homeostaze nervnog i imunskog sistema [5]. Njegova najveća koncentracija je u kostima, zubima, kosi, koži, jetri, mišićima, leukocitima i testistima. Pored toga, u centralnom nervnom  sistemu cink ostvaruje značajne interakcije sa neurotransmiterskim sistemima. U fiziološkom pogledu, cink je kofaktor enzimskih reakcija značajnih za pravilan metabolizam proteina i svih ostalih gradivnih materija. U referentnim studijama je pokazano da cink utiče na sintezu citokina i ostvaruje imunostimulirajući i antioksidativni efekat [6]. U centralnom nervnom sistemu, vezuje se za GABA receptore i ostvaruje anksiolitičke efekte.

Cink pokazuje brojne korisne biološke efekte i doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, doprinosi normalnom metabolizmu makronutijenata, vitamina A, normalnoj sintezi proteina, normalnom kognitivnom funkcionisanju, održavanju integriteta kože, kose i noktiju, očuvanju funkcije vida, normalnoj plodnosti i reprodukciji i održavanju normalnog nivoa testosterona u krvi. Dakle, cink podržava širok spektar vitalnih fizioloških funkcija i predstavlja idealnu podršku neurotransmiterskom balansu u mozgu. Preporučeni dnevni unos za cink za odrasle osobe je 10 mg i obezbeđuje se primenom 2 kapsule Calmid-a dnevno.

Vitamin B6 pripada grupi hidrosolubilnih vitamina i u organizmu se javlja u više oblika koji usklađuju psihičke funkcije i pravilno funkcionisanje nervnog i imunskog sistema. Vitamin B6 deluje kao koenzim u različitim hemijskim reakcijama u vezi sa metabolizmom aminokiselina i značajan je za održavanje energetskog metabolizma i regulaciju hormonske aktivnosti, čime povoljno deluje kod stresa, zamora i iscrpljenosti. Osim toga, deluje kao prirodni diuretik, doprinosi prevenciji raznih nervnih i kožnih poremećaja, ublažava noćne grčeve i neke oblike neuropatija i pokazuje neuroprotektivne efekte. Zajedno sa cinkom predstavlja značajnu podršku neurotransmiterskoj ravnoteži u mozgu [7]. Preporučeni dnevni unos za vitamin B6 za odrasle osobe je 1,4 mg i obezbeđuje se primenom 2 kapsule Calmid-a dnevno.

Namena i preporuke:

CALMID se preporučuje preventivno odraslim osobama izloženim fizičkom i psihičkom naporu, stresu i nesanici. Terapijske efekte postiže kod pacijenata sa anksioznim i depresivnim ispoljavanjima. CALMID brzo postiže željene efekte i ne gubi svoju efikasnost tokom vremena. Ne izaziva zavisnost i može se koristiti u dužem vremenskom periodu za razliku od svih postojećih preparata za ovu namenu. Može se koristiti uz redovnu terapiju, dok je neophodan oprez prilikom istovremene primene antidepresiva.

Preporučeni način primene:

  • Kod stresa, iscrpljenosti i uznemirenosti, uzeti 1 kapsulu ujutru
  • Kod poremećaja spavanja, anksioznih i depresivnih ispoljavanja, preporučuju se 2 kapsule uveče

Reference:

1. Ngo  DH et al. An updated review on pharmaceutical properties of gamma-aminobutyric acid. Molecules 2019;24:2678.

2. Samardzic J et al. GABA and glutamate – new developments in neurotransmission research. Intech Open, 2018.

3. Muszyńska  B et al. Natural products of relevance in the prevention and supportive treatment of depression. Psychiatr Pol. 2015;49:435-53.

4. Vigliante I et al. Chemical characterization and DNA fingerprinting of Griffonia simplicifolia Baill. Molecules 2019;24:1032.

5. Wessels I, Rink L. Micronutrients in autoimmune diseases: possible therapeutic benefits of zinc and vitamin D. J Nutr Biochem. 2019;77:108240.

6. Choi  S, Liu  X, Pan Z. Zinc deficiency and cellular oxidative stress: prognostic implications in cardiovascular diseases. Acta Pharmacol Sin. 2018;39(7):1120-1132.

7. Calderón-Ospina  CA et al. B Vitamins in the nervous system: Current knowledge of the biochemical modes of action and synergies of thiamine, pyridoxine, and cobalamin. CNS Neurosci Ther. 2020;26:5-13.

Preporuka proizvoda

Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi Pročitaj više

Nedostatak gvoždja kod osoba sa Celijacnom bolešću

Celijacna bolest spada u hronična nasledna autoimuna oboljenja koja karakteriše intolerancija na gluten (belančevina pšenice, raži i ječma), odnosno čije Pročitaj više

Оставите одговор

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*