Anemija usled nedostatka gvožđa tokom trudnoće može da učini da se osećate slabo i umorno. Deficit gvožđa u organizmu uzrokuje smanjenu dostavu kiseonika organima kao što su mozak, srce i mišići i zbog toga ćelije dobijaju manje hranljivih materija. Zato anemične osobe osećaju mentalnu i fizičku slabost.


Razlozi za anemiju u trudnoći i šta učiniti povodom toga ?

Telo koristi gvožđe da bi proizvelo hemoglobin, protein u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik do tkiva. Za vreme trudnoće, potrebno je dvostruko više gvožđa nego što je potrebno ženama koje nisu u drugom stanju. Trudnicama je potrebno gvožđe da bi proizvele više krvi za snabdevanje svoje bebe kiseonikom. Ako nemate dovoljno zaliha gvožđa ili vaše telo ne dobija dovoljnu dozu gvožđa tokom trudnoće, možete razviti anemiju zbog nedostatka gvožđa.

Uticaj anemije na bebu

Teži oblik anemije tokom trudnoće povećava rizik od prevremenog porođaja, od dobijanja bebe sa malom prirodnom težinom i postporođajne depresije. Neke studije takođe pokazuju povećan rizik od smrti deteta neposredno pre ili posle rođenja.

Simptomi anemije u trudnoći
Znaci i simptomi anemije obuhvataju:

  • umor
  • slabost
  • bledu i žućkastu kožu
  • nepravilne otkucaje srca
  • kratki dah
  • vrtoglavicu ili nepromišljenost
  • bol u grudima
  • hladne ruke i noge
  • glavobolju.

Simptomi anemije često mogu biti veoma slični opštim simptomima trudnoće. Bez obzira na to da li ove simptome imate ili ne, uradite testove krvi za otkrivanje anemije tokom trudnoće. Ako ste zabrinuti za nivo umora ili neke druge simptome, razgovarajte sa svojim lekarom.

Da li ishranom možemo sprečiti anemiju ?

Da. Kako bi se sprečila anemija u trudnoći ili izlečilo ovo stanje dok je još u ranoj fazi, buduća majka trebau svoju ishranu da doda i gvožđe iz životinjskih proizvoda, kao što su različite vrste mesa, jer se najlakše apsorbuje. Da biste pojačali absorpciju gvožđa iz biljnih izvora i dodataka, uparite ih sa hranom ili pićem sa visokim sadržajem vitamina C – kao što je sok od pomorandže, sok od paradajza ili jagode. Ishranom se anemija može sprečiti, međutim ako vam je anemija već dijagnostikovana onda su potrebni dodaci ishrani koji sadrže gvožđe – sama konzumacija hrane koja sadrži gvožđe tada neće biti dovoljna.
Dodatke ishrani (suplemente) koji sadrže gvožđe treba uzimati u vreme obroka jer ih čini efikasnijim. Međutim, imajte na umu da neki proizvodi mogu usporiti varenje gvožđa. Suplementi koji sadrže gvožđe obično se propisuju u kombinaciji sa vitaminom C koji pospešuje absorpciju gvožđa. Predoziranje može dovesti do poremećaja probavnog trakta.

Medicinski tretman

Ako uzimate prenatalni suplement koji sadrži gvožđe, a vi ste anemični, vaš lekar može preporučiti testiranje kako bi se utvrdili drugi mogući uzroci. U nekim slučajevima, možda ćete morati da posetite lekara koji je specijalizovan za lečenje krvnih poremećaja – hematologa. Ako je uzrok nedostatak gvožđa, može se predložiti dodatno gvožđe. U slučajevima kada lekar to proceni, trebaće vam intravenska primena gvožđa.
Preporučujemo da u dogovoru sa svojim lekarom uradite sve neophodne testove na vreme.
Preporuka proizvoda

Povezani tekstovi
Gvoždje – prednosti proizvoda

Za razliku od sličnih proizvoda, sadrži trovalentno gvoždje pa nema neželjenih efekata kao što su bol u želucu, abdominalni grčevi, Pročitaj više

Оставите одговор

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*