Benefiti ovog vitamina su brojni.Vitamin C je značajan za imuni sistem. Ovaj vitamin štiti ćelije od oksidativnog stresa izazvanog slobodnim radikalima. Podstiče absorpciju gvožđa, podstiče zarastanje rana, smanjuje umor i stres. Važan je za sintezu kolagena, proteina koji je bitan za izgradnju krvih sudova, kostiju, zglobova, ligamenata, kože. Učestvuje u metabolizmu holesterola.


Organizam nije u stanju sam da ga proizvodi pa je potrebno uzimanje putem hrane ili suplemenata. Najveće količine vitamina C su u voću, u citrusima(pomorandža, limun, mandarine, grejpfrut), jagodama, kiviju, višnjama, malinima, borovnicama. U povrću ga najviše ima u kupusu, krompiru, paprici i zelenom povrću. Što se tiče životinjskog mesa, jetra je glavni depo vitamina C.

Preporučene dnevne doze: muškarci i žene 60 mg, trudnice i dojilje 100 mg. Duvan uništava vitamin C u organizmu, zbog čega pušači treba da unose i do 200mg vitamina C na dan.
Cink zajedno sa vitaminom C učestvuje u odbrani organizma, delujući pozitivno na imuni sistem. Poznat je i kao antikosidans. Održava reproduktivno zdravlje i plodnost. Osim toga, cink ulazi u sastav brojnih enzima koji učestvuju u stvaranju proteina, u transportu i metaboličkim procesima. Deluje pozitivno na kožu, kosu i nokte.
Najveće količine cinka su prisutne u skoljkama, govedini, spanaću, svinjetini, semenu bundeve, suncokretu, sočivu, leblebijama, piletini, siru, crnoj čokoladi, ovsenoj kaši, mleku.
Dnevna doza koju je potrebno uneti u organizam je od 12 do 15mg. Ukoliko ne dobijamo dovoljne količine iz hrane, potrebno je uzimanje suplemenata.

Preporuka proizvoda

Povezani tekstovi
Kako da prepoznamo da nam je imunitet oslabljen?

Stalno prisutan umor je jedan od znakova oslabljenog imunog sistema.Umor koji postoji i bez nekog značajnog napora upućuje na ovo Pročitaj više

Sezona gripa – kako zaštititi starije osobe I one sa oslabljenim imunitetom

Izbegavanje kontakata sa obolelim kao i zatvorene prostorije, slabo ventilirane u kojima se nalazi više ljudi. Grip se prenosi udisanjem Pročitaj više

Оставите одговор

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*