• Telefon: 021/752-999
Open

Nedostatak gvoždja kod karcinoma, hemo i zračne terapije

Kod osoba koje su obolele od ovog teškog oboljenja kao efekat različitih terapija i usled raznih promena u organizmu dolazi i do pojave anemija izazvanih gubitkom gvoždja.
Nedostatak gvoždja se postepeno razvija, kada je unos putem hrane manji od potrebne količine ( dnevne potrebe za gvožđem iznose 1 mg dnevno za muškarce i 2 mg za žene), rezerve gvoždja iz jetre se smanjuju, gvoždje se transportuje i ugradjuje u hemoglobin ali kada se i rezerve iscrpe javlja se anemija.


Gvoždje se gubi uzimanjem lekova, citostatika,koji imaju ulogu u uništavanju tumorskih ćelija ali pošto nisu visoko selektivni, uništavaju i zdrave ćelije, medju njima ćelije koštane srži od kojih nastaju crvena krvna zrnaca. Pored hemoterapije i zračna terapija utiče na smanjenje broja eritrocita pa samim tim i količine gvoždja koja se nalazi u njima. Uzrok deficita gvoždja u ovom stanju može biti smanjena apsorpija gvoždja u tankom crevu, različita krvarenja kod karcinoma gastrointestinalnog trakta kao npr. kod karcinoma želudca, iskašljavanje krvi kod karcinoma pluća, gubitak krvi usled operacija. Osobe sa oštećenjem bubrega, posebno osobe na dijalizi, imaju povećan rizik za razvoj anemije, jer bubrezi ne stvaraju dovoljno eritropoetina, hormona koji utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Gvožđe i eritropoetin mogu se gubiti tokom dijalize.
Opsti simptomi podrzaumevaju opštu slabost, umor, smanjen apetit, bledilo kože i sluzokože, opadanje kose, vrtoglavice i glavobolje, hladni ekstremiteti, ubrzan rad srca.
Dijagnoza anemije se postavlja analizom krvne slike ,ukoliko se otkrije potrebno je nadoknaditi pre svega gvoždje ali i drugih materija neophodnih za izgradnju eritrocita.

Preporuka proizvoda

Povezani tekstovi
Nedostatak gvoždja kod starijih ljudi

30% populacije ima anemiju, a medju glavnim uzrocima je upravo nedostatak gvoždja. Posle 65.godine života raste rizik za pojavu ovog Pročitaj više

Gvoždje – prednosti proizvoda

Za razliku od sličnih proizvoda, sadrži trovalentno gvoždje pa nema neželjenih efekata kao što su bol u želucu, abdominalni grčevi, Pročitaj više

Оставите одговор

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*