GABA je neurotransmiter koji blokira impulse između nervnih ćelija u mozgu. Nizak nivo GABA povezuje se direktno sa stanjima poput:
- Anksioznost ili poremećaji raspoloženja
- Epilepsija
- Hronični bol
Istraživači smatraju da dodaci ishrane na bazi prirodne GABA mogu podići raspoloženje ili imati smirujući, opuštajući efekat na nervni sistem.
Zašto ljudi koriste GABA?
Ljudi iz primarnih razloga uzimaju GABA kao dodatak ishrane kako bi uticali da:
- Poboljšaju raspoloženje
- Oslobode se anksioznosti
- Poboljšaju san
- Kao pomoć kod predmenstrualnog sindroma (PMS)
- Za lečenje poremećaja hiperaktivnosti sa deficitom pažnje (ADHD)
Neka nova istraživanja pokazuju da ljudi takođe mogu uzeti GABA da pokušaju da:
- Uklone bol ili nelagodu od povreda
- Povećaju toleranciju prema vežbanju
- Niži krvni pritisak
- Za sagorevanje masnih naslaga
- Radi povećanja i rasta čiste mišićne mase
Ograničene studije pokazale su moguću vezu između GABA i sniženog krvnog pritiska. Međutim, obzirom da još uvek traju, nedostaju konačni zaključci o upotrebi GABA u tu svrhu.
Možete li dobiti GABA prirodno iz hrane?
GABA se prirodno ne možete dobiti iz hrane, ona se proizvodi u našem organizmu ali njena produkcija posle 30 godine značajno opada, a ukoliko je organizam izložen stresu i modernom načinu života, taj deficit je izraženiji i iznosi i do čak 70%. Međutim pojedina hrana može pospešiti efikasnost GABA poput:
- Voće
- Povrće
- Čajevi
- Crno vino